Jaartraject Natuurlijke Adem en Stem

Natuurlijke adem en stem verbindt met de wijsheid van je lichaam en geeft ruimte voor de ziel.

 

In dit jaartraject leren we hoe lichaamsspanning verbonden is met je adem en stem.

Door onszelf te onderzoeken en deze spanning naar een flexibel niveau te brengen, kom je in een vitale levenskracht.

We richten ons op de kwaliteit van onze klanken en hoe hun trillingen meer lichaamsbewustzijn en draagkracht creëren. Dit draagt bij aan de vorming van onze klankkleur en ademruimte.

Klankkleur is opgebouwd uit boventonen, deze bouwstenen van klank vormen een stevige basis voor de stemontwikkeling.

Gaandeweg leren we de adem te lezen en balans te brengen d.m.v. adembehandelingen.

We maken ook gebruik van stembevrijding. Mensen die moeite hebben om te zingen of hun stem te gebruiken worden begeleid om hierin meer vertrouwen te krijgen.

Na dit jaartraject is het mogelijk om nog een doorgroei traject te volgen tot adem en stem-behandelaar/coach

Belangrijke aspecten van deze opleiding zijn:

 • In je lijf komen, je voelen aanscherpen
 • Harmoniseren van spanning
 • Draagkracht ontwikkelen
 • Steun geven aan de stem
 • Aandacht, voelen, ademen

Onze werktuigen hiervoor zijn:

 • De ervaarbare, natuurlijke adem
 • Bodywork, stembevrijding
 • Adembehandelingen
 • Natuurstem
 • Boventoonzang

Waarom werken met de natuurlijke adem?

In het westen hebben we doorheen de jaren (eeuwen) meer en meer voeling met ons lichaam verloren. Door een stressvolle levenswijze en weinig/geen adempauze, kom je niet tot een rustpunt. Wat we aanleren van onze omgeving wordt beschouwt als normaal, maar is daarom geen gezonde manier van ademen. Een natuurlijke adem is iets waar we ons terug voor kunnen openstellen als we aandachtig luisteren naar het lichaam. Door te verbinden met je lichaam activeer je een regeneratieve adem en gaat er ontlading, herstel en heropleving ontstaan. Je lichaam weet perfect hoe dat kan. Hoe dieper je die weg naar het voelen van je lichaam gaat afleggen, hoe meer dit voelen jouw bondgenoot wordt.

De natuurlijke adem is een oude oosterse benadering die in de 20e eeuw is gevormd naar de ervaarbare adem door Ilse Middendorf. Deze ademleer neemt je op een ongedwongen manier mee naar de diepere lagen van je lichaamsspanning. Dit doet je meer zakken in de draagkracht van je lichaam. Van hieruit ontstaat je oprichting. Door deze zelfontdekking leer je jouw lichaam op een nieuwe manier kennen.

Eens de ervaarbare adem geactiveerd is, blijft deze zich verder ontwikkelen.
Dit activeren doen we door dynamische oefeningen (bewegen met de adem), via partneroefeningen, alsook adembehandelingen. Adembehandelingen zijn zachte behandelingen waarbij we de ademruimte en ademreflex in ontspannen toestand gaan balanceren en vitaliseren.

Stem is het krachtigste instrument dat we kunnen benutten.

Je stem kan ongelooflijk veel en is in mijn ogen het mooiste instrument dat er bestaat. Het genot van zingen is dan ook een groot geschenk aan jezelf.
Er kan echter heel wat in de weg staan om jezelf hierin toe te laten. Op een ongedwongen manier ga je jouw klank voelen, je lichaam in trilling brengen, jouw unieke klank laten klinken… Hierbij komen we los van het mooi moeten zingen of het oordeel van onze stem. We richten ons op het genot van je eigen klank te ervaren.

Hierbij maken we gebruik van de bouwstenen van klank, die een diep fundament hebben in de tonus of spierspanning van ons lichaam. Een nauwe samenwerking met je lichaam en adem opent de weg om jouw stem eigen te maken.

Het kan zijn dat er grote weerstand zit op het gebruik van je stem. We duiken hiervoor in de diepere lagen van de emoties en het toelaten van je eigen stem via stembevrijding.

Praktisch

De jaartraining bestaat uit 15 lesdagen en gaan door op maandagen van 10 tot 16u.
Er wordt soep voorzien tijdens de lunch.
De opleiding vindt plaats in Geetbets – Hulsbeekstraat 120 (locatie Sound & Silence)

Data 2024-2025:

23/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12,
13/1, 27/1, 10/2, 24/2, 10/3
31/3, 5/5, 19/5, 2/6

Het slot event komt op 7/6. Alsook is er de mogelijkheid tot deelname aan een zweethut met al de opleidingsdeelnemers op 8/6.

De training zal doorgaan in een kleine groep (Max 12 personen).
Elke inschrijving zal vooraf gaan door een introductie gesprek, telefonisch of via afspraak in Geetbets.

De bijdrage voor het jaartraject is 2499 euro. Er is ook de mogelijkheid om in 3 delen te betalen.

Je inschrijving is definitief na betaling van 1000 euro.
Bij annulatie tot 1 maand voor aanvang is er een administratieve kost van 50 euro. Bij annulatie binnen 1 maand voor aanvang geldt er een kost van 150 euro. Annulatie tijdens de opleiding geeft geen recht op terugbetaling.

Op het einde van dit jaartraject ontvang je een certificaat “natuurlijke adem en stem”.
Het is mogelijk hierna een master traject te volgen tot adem en stem behandelaar.

De jaartraining is in eerste instantie een groei jaar. Je raakt bekent met de ademleer en de impact die het heeft op je lichaam en stem.
Op het einde van dit traject ontvang je een certificaat “basis natuurlijke adem”

Hierop volgend is er een verdiepingsjaar voor degene die willen doorgroeien naar adem en stem behandelaar. Hierin werken we aan het beheersen van de adembehandelingen alsook het begeleiden van anderen naar een volle aanwezige klank. Na dit traject ontvang je een certificaat ‘adem en stem behandelaar’. Je kan hierna ook nog kiezen om verder te verdiepen via supervisie’s en losse studiedagen.

Wil je in dit traject stappen, stuur dan een mail naar [email protected]. Voor dat je in een traject stapt hebben we eerst een gesprek. Dit kan persoonlijk in Geetbets zijn ofwel via een online call. Geef in je mail aan op welke manier je het gesprek wil en welke gunstige momenten zijn voor jou.

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.